La ce sa fii atent cand alegi o firma de constructie.

La ce sa fii atent cand alegi o firma de constructie.

Daca vei lucra cu o firma autorizata, poti preintampina anumite situatii neplacute asta prin fixarea unor clauze contractuale pe care firma de constructii sa fie obligata sa le respecte, cum ar fi:

  • Pagubele si risipa de materiale sa fie imputate constructorului;
  • Nerespectarea termenului stabilit sa fie sanctionata prin penalizari conform contractului;
  • Defectele din punct de vedere al calitatii executiei sa fie sanctionate prin penalizari si remediate, fara costuri aditionale pentru tine. 


Responsabil pentru calitatea lucrarii este dirigintele de santier

Chiar daca forta de munca poate parea mai scumpa in cazul companiilor de constructii autorizate, riscurile sunt mai mici, iar in cazul in care lucrarile nu se ridica la nivelul asteptarilor tale, exista intotdeauna clauze contractuale care pot rezolva eventualele neplaceri. Este importanta si colaborarea intre biroul de proiectare/arhitect si compania de constructii. Intre acestea, trebuie sa existe insa o comunicare permanenta cu privire la detaliile de executie a lucrarii si la respectarea termenelor agreate contractual.

Exista cateva lucruri foarte importante la care iti recomandam sa fii atent atunci cand alegi compania de constructii pe care vrei sa o contractezi. Inainte de toate, e important ca statutul companiei sa fie de constructii-montaj. Apoi, conteaza ca aceasta companie sa detina echipamente moderne si sa foloseasca tehnologii prin care poate executa lucrari de calitate. Acest lucru poate fi usor de verificat. Trebuie doar sa vizitezi o lucrare finalizata, realizata de compania pe care intentionezi sa o contractezi sau chiar un proiect aflat in derulare. In cadrul acestei vizite, poti observa atat calitatea, cat si eficienta specialistilor cu care lucreaza firma. 

La incheierea contractelor legate de constructia casei, trebuie sa fii atent la urmatoarele aspecte:

• Termenele de executie sa fie mentionate clar;

• Daca ai de ales intre costurile cu materiale si costurile fara materiale si nu te poti ocupa de gasirea celei mai bune oferte, iti recomandam sa alegi varianta „all inclusive” - cu tot cu materialele specificate in proiect;

• Preturile unitare pentru fiecare lucrare in parte sa fie negociate inainte de incheierea contractului. Devizul lucrarii reprezinta totalul cheltuielilor care vor fi facute pentru ridicarea constructiei.

 Structurate pe categorii, acestea sunt:

• Cheltuieli directe: materiale, manopera, utilaje, transport;

• Cheltuieli indirecte: amortizari, energie electrica, apa, gaze, paza, telefon, asigurari impozite, la care se adauga diferiti coeficienti specifici antreprenorului. 

Acestea reprezinta cheltuieli de organizare de santier stabilite cu specialistul, pe baza de cote sau devize negociate. Peste toate aceste cheltuieli, se adauga si TVA. Constructorul trebuie sa se ocupe de recrutarea echipelor de muncitori, de supravegherea lucrarii, a utilajelor si a transportului, precum si de intocmirea necesarului de materiale si aprovizionarea, gestiunea, paza contra incendiilor, protectia muncii, calitatea lucrarilor, respectarea termenelor etc.

Oricat de implicat ai fi in constructia casei tale, lasa profesionistii sa lucreze

Constructia propriu-zisa a casei este cea mai interesanta, dar si cea mai grea parte a drumului catre casa ta de vis. Sunt insa optiuni pentru toate buzunarele: mai ieftine, pentru cei care pot sa se implice direct in proiect si mai scumpe, pentru cei carora timpul nu le permite sa stea mai mult pe santier. Orice optiune ai alege, important este sa pastrezi echilibrul intre tine, ca viitor proprietar si cei care construiesc casa:

• In cazul in care construiesti casa in regie proprie, este important sa nu sari peste expertiza dirigintelui de santier, care sa poata superviza cu adevarat lucrarea;

• In cazul in care folosesti o firma de constructie, este important sa vizitezi santierul cat de des posibil, pentru a putea sesiza eventuale nereguli si pentru a-i trage la raspundere pe cei responsabili.

Comentarii (1)

Camelia_baciu00

2019-11-19 10:43:44

Foarte util!

Logheaza-te in cont pentru a putea adauga un comentariu.