Relatia cu specialistii

Relatia cu specialistii

Relatia arhitect-structurist

Arhitectul te va ajuta sa iti alegi materialele de constructie, dar si echipa de meseriasi sau firma de constructie, bazandu-se pe experienta proiectelor anterioare. Impreuna cu inginerul structurist, el va verifica periodic desfasurarea lucrarilor pe santier, asigurand respectarea proiectului arhitectural si structural.

Arhitectul si structuristul sunt oamenii-cheie in realizarea proiectului

In echipa cu structuristul, arhitectul este responsabil sa iti livreze proiectul tehnic al casei. Constructorul te poate influenta sa schimbi materialele ca sa optimizezi bugetul sau timpul de executie, insa specialistii tai trebuie sa accepte si sa valideze aceste modificari, asigurandu-se ca nu sunt afectati parametri de siguranta sau confort ai casei tale.Alegerea constructorului pe baza unei recomandari venite din partea arhitectului sau a inginerului structurist, se poate dovedi o solutie binevenita. 

Daca arhitectul e o fire mai degraba artistica, care ar vrea sa faca ceva creativ din fiecare casa, structuristul este mai degraba pragmatic si functional. Insa acesta din urma trebuie sa gaseasca echilibrul intre viziunea arhitectului si bugetul tau, fiind cel care recomanda in final tipul si necesarul de materiale pentru structura casei tale.

Relatia cu constructorul

Pentru a demara constructia unei case, poti semna un contract cu o firma de constructii sau cu un constructor individual. Acest contract trebuie verificat atat de catre avocatul, cat si de catre arhitectul tau. Trebuie sa fii sigur ca specificatiile contractului se potrivesc proiectului arhitectural.Eventuale inconsistente intre cele doua pot reprezenta o sursa de disputa pe costuri. 

Trebuie sa fii sigur ca acest contract va specifica foarte clar modul decontarii lucrarilor. De exemplu, e bine sa conditionezi orice plata, de o inspectie amanuntita a lucrarii efectuata de catre dirigintele de santier si de semnarea proceselor verbale de faze determinate de catre proiectant. Un constructor de calitate, cu intentii bune, nu are de ce sa se opuna unei astfel de clauze. Ideal este caarhitectul sa te poate ajuta chiar in negocierea acestui contract, cat mai avantajos pentru tine.

Dirigintele de santier

In baza unui contract de consultanta, dirigintele de santier este persoana ce iti reprezinta interesele in relatiile cu toti factorii implicati in proiect (antreprenor, proiectant, furnizori etc.). Acesta se asigura de executia corecta a lucrarilor, avand expertiza si autorizarea, necesare pentru a urmari derularea lucrarilor si a se asigura de implementarea corecta a proiectului.

O echipa buna de specialisti in constructii inseamna o casa bine facuta

Dupa cum se poate vedea, investitia initiala intr-o echipa de specialisti renteaza. Stabilirea unei relatii de incredere cu acestia te va ajuta sa fii sigur ca iti vor proteja interesele, iar casa ta va fi construita asa cum ti-o doresti, la un buget optim. Implicarea unei echipe de specialisti te va scuti de improvizatii la fata locului, cheltuieli imprevizibile sau facturi prea mari de energie pe termen lung.

Comentarii (1)

Alex

2019-03-25 20:13:25

O informație foarte utila tuturor persoanelor care vor să si înceapă o construcție

Logheaza-te in cont pentru a putea adauga un comentariu.