Documente necesare pentru construirea unei case - ep. III

Documente necesare pentru construirea unei case - ep. III

Iata ca am ajuns si la ultimul episod din aceasta aventura stufoasa si birocratica care te-ar putea descuraja sa iti conturezi visul. In acest ultim episod vom vorbi despre:


7.Cartea Tehnica a constructiei

8. Cadastrul si intabularea


7. Cartea Tehnica a constructiei

Cartea Tehnica va fi intocmita de tine, impreuna cu proiectantul. Ea reprezinta intreg ansamblul de documentatii tehnice care se refera la proiectare, executie si receptie. De asemenea, in cartea tehnica va fi inregistrata si comportarea cladirii in timp.

Structura Cartii Tehnice

Fisa de date sintetice contine numele proiectantului, verificatorilor atestati pentru proiect, numele executantului - inclusiv al sefului de santier si al dirigintelui - numele expertilor tehnici, numele celor din comisiile de receptie precum si datele de incepere a lucrarilor si aprobarii receptiilor. Documentatia necesara inceperii lucrarilor propriu-zise:

•Autorizatia de construire

•Pocesul verbal de predare sau primire a cladirii

•Procesele verbale de receptie pe categorii de lucrari

•Certificatele de calitate pentru conformitatea calitatii lucrarilor si materialelor folosite

•Condica de betoane unde se inregistreaza turnarile, furnizorul si rezultatele incercarilor la 28 zile a probelor etalon pentru verificarea rezistentei

•Buletinele de analiza si incercari pentru materialele puse in opera

•Declaratiile de conformitate pentru produsele folosite in santier

•Expertizele tehnice

•Caietele de atasament, masuratorile

Documentatia privind receptia se refera la documentatia privind exploatarea, repararea, intretinerea si urmarirea comportarii in timp a cladirii. Se vor atasa toate documentele referitoare la modificarile fata de proiectul initial, atat in planul casei cat si in dotari suplimentare. Conform H.G. 273 / 1994, pentru obiectivele de constructii de locuit pana la doua niveluri, Cartea Tehnica a constructiei se rezuma la:

•Autorizatia de construire

•Procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor

•Procesul verbal de receptie final

Mentiuni importante cu privire la Cartea Tehnica: aceasta se definitiveaza inainte de receptia finala si se pastreaza pe toata durata de existenta a cladirii pana la demolarea sa. In cazul in care imobilul isi schimba proprietarul, Cartea Tehnica trebuie predata noului proprietar care va avea obligatia pastrarii si completarii acesteia. Ca o exceptie, Legea 10 / 1995 privind calitatea in constructii nu se aplica la cladirile de locuit doar cu parter sau parter plus etaj, construite in mediul rural sau in satele apartinand oraselor.

8. Cadastrul si intabularea

Aceste formalitati trebuie indeplinite atat pentru teren cat si pentru casa. Indiferent de natura terenului - agricol sau pentru constructii - si indiferent de felul constructiei - casa, apartament, birouri, etc, cadastrul si intabularea sunt obligatorii.

Ce este cadastrul? Cadastrul este operatiunea de inscriere in Registrul de Carte Funciara si este obligatoriu la orice act de instrainare a unui bun imobiliar, fie ca este casa, apartament sau teren si indiferent daca este vorba de o vanzare, cumparare, donatie, succesiune, partaj sau precontract de vanzare-cumparare.

Ce este intabularea? Intabularea inseamna inscrierea la Registrul de Carte Funciara si obtinerea titlului de proprietar. Atat terenul, cat si casa, trebuie inscrise in Registrul de Carte Funciara, prin procesul de intabulare. In cazul in care terenul a fost intabulat deja, trebuie depusa doar documentatia pentru a obtine titlul de proprietar al casei construite.

Acum ca am ajuns la final speram ca aceste informatii te-au ajutat si te vor ajuta sa incepi lucrul la propriul tau proiect. Si nu uita, intra in sectiunea Jurnal si povesteste-ne aventura ta prin fiecare etapa, de la vis la realitate. Fiecare actiune iti aduce puncta de loialitate. Devino un utilizator experimentat povestindu-ne aventurile tale.

Comentarii (3)

nastasia_m

2018-10-18 08:02:31

Foarte interesant articolul

Alexandra

2018-11-14 08:43:25

Foarte util documentul

Dgabriela

2019-02-16 13:43:20

Un articol cu multe informatii utile .

Logheaza-te in cont pentru a putea adauga un comentariu.