Documente necesare pentru construirea unei case - ep. I

Documente necesare pentru construirea unei case - ep. I

Dupa cum probabil te astepti, acesta este un capitol stufos, dar, din pacate, nu poti ridica o casa fara sa te lovesti de birocratie. Ce poti face insa este sa iti usurezi munca si sa elimini mult din „alergatura” dupa hartii. Trebuie sa fii insa foarte organizat si sa stii ce vrei: ce trebuie sa contina fiecare dosar, fiecare act si fiecare hartie de care ai nevoie, ca sa fii cat mai eficient.

Daca treci pe la primarie pentru un act, intereseaza-te daca mai poti ridica si altul de la ghiseul alaturat. Atentia la detalii, te poate scapa de multe drumuri inutile. Cel mai important insa este sa nu lasi autorizatiile si actele de care ai nevoie sa se acumuleze. Un act luat la timp face procesul de constructie mai usor.

Actele necesare pentru construirea unei case

Cine trebuie sa le obtina si de unde? Inainte de a te apuca de constructia propriu-zisa a casei de vis, trebuie sa treci prin sistemul birocratic si sa obtii toate autorizatiile si avizele necesare, atat din partea primariei, cat si a a altor institutii si companii. In urmatoarele pagini vom trece in revista cele mai importante autorizatii si avize de constructie si modul in care poti intra in posesia lor.

  1. Tema de proiectare
  2. Cum obtii Certificatul de Urbanism
  3. Autorizatia de construire a casei
  4. Documentatia necesara obtinerii autorizatiei de constructie
  5. Alte acte necesare
  6. Proiectarea executiei bransamentelor si racordarilor la utilitati
  7. Cartea Tehnica a constructiei
  8. Cadastrul si intabularea

Tinand cont ca este o sectiune destul importanta si stufoasa o vom acoperi in 3 episoade. In primul episod vom vorbi de puncta 1,2 si 3.

1. Tema de proiectare

Tema de proiectare contine toate elementele importante ale proiectului: suprafete, functiuni, utilitati. Aceasta va fi intocmita dupa discutiile cu arhitectul, in care vei lamuri toate aspectele ce tin de estetica si functionalitatea proiectului, cat si problemele specifice terenului si constructiilor vecine. De asemenea, trebuie adusa in discutie si racordarea la utilitati in aceasta faza. Tema de proiect va ajunge la inginerul proiectant, care va realiza proiectul tehnic in baza acesteia Este important ca aceasta forma finala sa treaca si pe la tine, pentru a sesiza eventualele neconcordante intre tema pe care ai trimis-o si cea pe care a realizat-o arhitectul.

2. Cum obtii Certificatul de Urbanism

Certificatul de Urbanism este emis de autoritatile administratiei publice locale. El reglementeaza elementele care caracterizeaza regimul juridic, economic si tehnic al unui imobil, elemente stabilite prin evidentele si documentatiile de urbanism aprobate. Respectarea prevederilor specificate in Planul de Urbanism General (PUG) este obligatorie. Certificatul de Urbanism iti va arata exact ce poti construi pe terenul tau. Acesta contine in general urmatoarele informatii:

•Regimul de inaltime al constructiei

•Pozitia viitoarei constructii - aliniamente fata de strada, vecini, etc

•Cota de inaltime la cornisa

•Valoarea maxima pentru Procentul de Ocupare a Terenului sau POT - acesta este calculat ca raport intre aria construita si aria lotului de teren. Uzual, Procentul de Ocupare a Terenului este de pana la 40% pentru zonele de locuit

•Valoarea maxima a Coeficientului de Utilizare a Terenului sau CUT - calculata ca raport intre aria construita desfasurata si aria lotului de teren

•Tipurile de avize ce sunt necesare pentru obtinerea autorizatiei de constructie

Mentiuni importante despre Certificatul de Urbanism: acesta este emis exclusiv de catre primarie, prin intermediul Biroului de Urbanism. Pentru obtinerea sa trebuie sa depui urmatoarele documente la biroul de Urbanism din cadrul primariei:

•Cerere tip pentru emitere Certificat de Urbanism;

•Planuri topografice sau cadastrale - scara 1:500 / 1:2000 sau 1:10000, vizate de oficiul cadastral al judetului sau municipiului pe raza caruia se executa casa, cu indicarea imobilului pe teren;

•Document de plata a taxei pentru eliberarea Certificatului de Urbanism.

3. Autorizatia de construire a casei

Avizele din Certificatul de Urbanism se cer pentru a obtine autorizatia de construire a casei, care este obligatorie pentru inceperea lucrarilor. Dosarul pentru obtinerea acestor avize trebuie sa contina urmatoarele documente:

•Certificatul de Urbanism

•Schita de amplasament a terenului la scara 1:500

•Schita de amplasament a terenului la scara 1:2000

•Schita de amplasament cu pozitia casei pe teren

•Cererea tip

Certificatul de Urbanism are nevoie, dupa caz, si de avize de la urmatoarele societati/regii:

•De la Oficiul de Cadastru - daca este in zona agricola, studiu pedologic si Certificat de scoatere a terenului din circuitul agricol

•De la Politie - daca terenul se afla intr-o zona speciala

•De la Autoritatea Romana de Aviatie - daca terenul se afla in proximitatea unui aeroport

•De la MaPN sau SRI - daca terenul se afla in proximitatea unui obiectiv militar

•De la Ministerul Culturii si Cultelor - daca terenul se afla pe un sit arheologic sau intr-o zona de interes arheologic

Pe langa aceste avize speciale, s-ar putea sa ai nevoie si de avize de la operatorul de apa canal, de la operatorul de electricitate, gaze naturale, salubritate, sau administratia drumurilor si podurilor.

Mentiuni importante despre obtinerea Certificatului de Urbanism: Avizul Ministerului apelor si protectiei mediului se elibereaza ultimul, deoarece pentru obtinerea acestuia sunt necesare toate celelalte avize. In functie de ce iti doresti sa construiesti, Primaria iti poate solicita si intocmirea altor documentatii precum:

•PUD - Plan Urbanistic de Detaliu, care trebuie sa respecte prevederile documentatiilor de urbanism anterioare;

•PUZ - Plan de Urbanism Zonal;

•PUG - Plan de Urbanism General

De asemenea, este important sa stii ca pentru a construi pe un teren aflat in extravilan trebuie mai intai sa il scoti din circuitul agricol si sa il introduci in intravilan. Aprobarea introducerii acestuia in intravilan este data de catre Consiliul Local al localitatii, in functie de Planul de Urbanism Zonal - PUZ-ul existent.

Comentarii (0)

Logheaza-te in cont pentru a putea adauga un comentariu.