Alegerea terenului - partea a II-a

Alegerea terenului - partea a II-a

In prima parte am tratat 3 subiecte importante in alegerea terenului – localizarea, caile de acces si suprafata terenului. In partea a II-a din seria “Alegerea terenului” vom aborda alte 3 elemente foarte importante atunci cand iti alegi terenul pentru casa mult visata:

  • Constructii vecine

  • Structura solului

  • Decizia de cumparare si contactul cu arhitectul

Constructii vecine

O alta provocare a vecinatatii este alinierea peretilor exteriori. In situatii ideale, constructiile ar trebui sa aiba o distanta de minimum jumatate din inaltimea celei mai inalte cladiri, fie ca este cea a vecinului tau (deja construita), fie chiar cea pe care ti-o doresti tu. Dar daca peretele orb al cladirii alaturate - cunoscut drept calcan - incepe la limita terenului pe care se afla, atunci si cladirea ta va trebui sa se alinieze peretelui. Retragerile pe care trebuie sa le respecti fata de vecinatati, le vei afla din certificatul de urbanism solicitat pentru constructia ta.

In acest context, arhitectul tau te va ajuta sa alegi varianta optima si sa iti construiesti spatiul astfel incat sa ai loc suficient la interior, dar sa-ti ramana si pentru gradina sau alte planuri.


Structura solului

Inainte de orice achizitie de acest gen, este necesar sa verifici gradul de inundabilitate si calitatea solului. Intai de toate, terenul nu trebuie sa fie in albia unui rau sau in apropierea unei ape in care sunt deversate reziduuri.

Consistenta terenului este o provocare importanta pentru viitoarea ta casa. De multe ori, un teren care nu pare sa aiba probleme la suprafata, poate aduce mari batai de cap din cauza solului.

De aceea, este indicat sa apelezi la un studiu geotehnic elaborat de catre un inginer geothenician, care va preleva cateva mostre din terenul de care esti interesat pentru a determina structura terenului, adica straturile de pamant care il formeaza.

La ce iti foloseste un studiu geotehnic?

Acest detaliu va fi important pentru determinarea tipului de fundatie, pentru ca trebuie sa ai grija la panza freatica. Presiunea exercitata asupra solului si adancimea la care va ajunge fundatia casei tale pentru a preveni inghetul sunt detalii cruciale.Necunoscand tipurile de sol, costurile casei ar putea depasi estimarile tale initiale si implicit bugetul.

Informatiile despre structura terenului vor fi folosite mai apoi de arhitectul, inginerul structurist si inginerul constructor care se vor ocupa de planificarea si construirea casei tale. Nu in ultimul rand, studiul respectiv este necesar pentru obtinerea autorizatiei de construire.


Decizia de cumparare si contactul cu arhitectul

Asa cum este firesc, mai intai alegem ce ne place si stim ca ne permitem, pentru ca abia mai apoi sa verificam daca terenul merita investitia pe care o vom face. In aceasta etapa este deja cazul sa consulti un arhitect. In plus, poti consulta online sau la ghiseele Primariilor locale Planul Urbanistic General si Planul Urbanistic Zonal. Acestea contin cateva reglementari care se aplica fiecarei zone in parte si pe care trebuie sa le cunosti cand te-ai decis asupra terenului.

Evaluarea optiunilor

Inainte de a te adresa unui arhitect, trebuie sa te pregatesti cu un caiet de sarcini, adica ce anume doresti si ce buget ai. Cel mai bine este sa iti imaginezi cum ti-ai dori sa traiesti in casa ta, numarul de camere, cati copii doresti sa ai, cat timp intentionezi sa locuiesti in aceasta casa, deschiderea catre curte, amplasarea camerelor si orice alta cerinta.

E de preferat ca arhitectul tau sa vada mai intai terenul pentru ca apoi sa te poata consilia corect sa alegi tipul de casa de care ai nevoie - pe parter, cu mansarda locuibila sau cu doua etaje, tinand cont si de bugetul tau.

In acest moment vei depune cererea pentru eliberarea Certificatului de Urbanism specific cerintei tale si vei incepe obtinerea de avize si autorizatii pentru proiectul tau. Mai departe, vei alege un proiect creat de arhitectul tau, care odata aprobat iti permite sa treci la primii pasi din constructia casei tale de vis.


Urmareste in continuarea sectiunea sfaturile specialistilor pentru ca avem o serie intreaga de sfaturi pentru tine si pentru viitoarea ta casa.


Comentarii (0)

Logheaza-te in cont pentru a putea adauga un comentariu.