Alegerea terenului - partea I

Alegerea terenului - partea I

Alegerea terenului potrivit este poate cel mai important pas atunci cand iti doresti sa iti construiesti o casa. Asta daca nu cumva ai deja un teren caz in care lucrurile sunt mai simple pentru tine. O alegere bine facuta in aceasta etapa a proiectului tau de vis te poate scuti de frustrari si cheltuieli suplimentare in viitor.

In aceasta prima parte din seria “Alegerea terenului” vom discuta despre urmatoarele subiecte:

  • Localizarea;

  • Cai de acces si utilitati;

  • Suprafata terenului;

Localizarea terenului

O casa noua, construita dupa planurile si nevoile tale, este o experienta unica. Odata ce ai avut acest gand, inseamna ca deja ti-ai facut primele calcule si stii zonele in care ti-ar placea sa locuiesti. Insa riscurile pot aparea chiar si acolo, asa ca trebuie sa ai in vedere o serie de detalii esentiale in alegerea terenului. In acelasi timp, fiecare teren, in functie de asezare si proprietati, necesita o solutie specifica.

Teren in zona rezidentiala sau nu?

Este important ca noua ta casa sa se afle intr-o zona rezidentiala. In sensul ca terenul de care esti interesat trebuie sa fie in intravilanul localitatii si nu in extravilan. Atentie mare la terenurile ofertate, pentru ca pot fi incadrate in circuitul agricol, iar trecerea lor in intravilan poate fi un proces anevoios, costisitor si frustrant.

Un teren langa fabrici, platforme industriale sau puncte de productie ce polueaza si creeaza zgomot, afecteaza calitatea vietii in interiorul casei tale si nu numai. Sigur nu iti doresti ca drumul tau spre casa sa fie mereu aglomerat de camioane. Apropierea de centrul orasului are si ea costurile sale, dar vei intelege in restul cursului de ce toate detaliile sunt importante in procesul de cautare a unui teren.


Cai de acces si utilitati

Drumurile sunt printre primele aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul. Sigur iti doresti sa ajungi rapid si in siguranta acasa, dar si sa fii punctual la intalnirile de dimineata sau la serviciu. Mai mult, o zona slab conectata iti poate afecta indirect viata sociala si intalnirile cu prietenii sau simple iesiri la cumparaturi sau la restaurant.

De aceea, este necesar sa verifici ca terenul sa aiba acces auto si pietonal pentru a fi conectat cu zonele de care esti interesat din oras, dar mai ales cu zona centrala. Multe zone rezidentiale noi nu au trotuare, iar strazile de acces sunt de multe ori intortocheate si inguste. Daca la o prima vedere acest detaliu nu pare sa iti incurce planurile, este posibil sa devina frustrant in timpul manevrelor de parcare.

Utilitati

Dar infrastructura nu inseamna doar strazi. Asa ca trebuie sa te asiguri ca vei dispune de conectare la sistemul public de alimentare cu apa, canalizare, gaze si electricitate. Altfel, va trebui sa suporti chiar tu costurile de bransare pana la poarta noii tale case. Exista insa si solutii alternative. In functie de terenul ales, poti alege alimentarea cu apa printr-un put forat in curtea casei tale sau inlocuirea canalizarii cu o fosa septica. Sau iti poti echipa noua casa cu un sistem de panouri solare pentru incalzirea apei, pompe de caldura sau centrale cu peleti pentru incalzire. Dar si acestea presupun costuri pe care trebuie sa le iei in calcul, in functie de terenurile aflate pe lista ta finala.


Suprafata terenului

E bine sa stii ca nu vei primi aprobari de constructie de la Primarie pentru terenuri cu deschidere la strada mai mici de 12 metri sau cu suprafete sub 100m2. Pentru aceste situatii, trebuie sa consulti reglementarile din Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si sa soliciti un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD). Dar despre acestea vom discuta intr-un articol separat.

Cum calculez suprafata de care am nevoie pentru o casa?

Trebuie sa iti privesti noua casa ca un ansamblu care include cladirea, trotuarul casei, zona de acces pietonal, spatiul de parcare, spatiul de recreere si gradina. Daca intregul proces de construire a casei poate fi comparat cu un lung festin, aceste detalii vor fi desertul odata ce ti-ai finalizat casa. Si tocmai pentru a te bucura in voie, trebuie sa ai in vedere un teren cu o forma regulata, care sa iti permita sa construiesti proportional si corect, si sa iti ramana si spatiu pentru curte. E de retinut aici ca s-ar putea ca in unele cazuri terenul sa dicteze forma casei tale, chiar daca tu o vezi altfel.

Atentie insa, pentru ca o casa cu o suprafata utila de 100m2 poate ocupa de fapt in plan pana la 130m2, in functie de grosimea zidurilor. La fel de important e sa te consulti cu arhitectul tau, alaturi de care poti stabili suprafata utila a proiectului tau si implicit de ce teren ai nevoie pentru a-ti mai ramane spatiu si pentru celelalte planuri.

La fel de importanta este si orientarea terenului, pentru care trebuie sa iei in calcul asezarea fata de punctele cardinale, directiile de unde bat cel mai des vanturile. Acestea te vor ajuta sa deschizi casa pentru lumina naturala, inmagazinare de caldura si izolare impotriva vanturilor puternice. Este posibil ca aceste provocari sa fie atenuate de vecinatatea cu o cladire care sa iti fereasca noua casa.

Comentarii (0)

Logheaza-te in cont pentru a putea adauga un comentariu.