Echipa Instacasa

De ce sa aleg o firma de constructii vs echipa de meseriasi?

Sfatul specialistului

2017-11-14 15:11:21

Daca vei lucra cu o firma autorizata, poti preintampina problemele de mai sus fixand clauze contractuale, pe care sunt obligati de lege sa le respecte, cum ar fi:

• Stricaciunile, risipa de materiale sa se impute constructorului
• Nerespectarea termenului sa se sanctioneze prin penalizari
• Defectele de calitate sa se sanctioneze prin penalizare si sa se refaca lucrarea pe banii celui care a gresit

Asigura-te in primul rand ca firma respectiva are un responsabil cu securitatea si sanatatea in munca ce intocmeste fise de instructaj si face instructajul la zi pentru fiecare membru al echipei de specialitati, in baza Legii securitatii si sanatatii in munca 319 / 14.07.2006. De asemenea, trebuie sa aiba si un responsabil cu prevenirea si stingerea incendiilor care instruieste echipa referitor la masurile PSI - prevenirea si stingerea incendiilor.

Responsabil pentru calitatea lucrarii este dirigintele de santier.
Chiar daca forta de munca este mai scumpa in cazul firmelor, riscurile sunt mai mici, iar in cazul in care lucrarile nu se ridica la nivelul asteptarilor, exista intotdeauna clauze contractuale care pot rezolva acest mici probleme. Firma de proiectare te poate ajuta in gasirea unui antreprenor care sa se ocupe de lucrare. Intre aceste doua firme trebuie sa existe insa o comunicare permanenta cu privire la executia casei si la termene.
Exista cateva lucruri foarte importante la care trebuie sa fii atent atunci cand iti alegi firma de constructii pe care vrei sa o contractezi. Inainte de toate, e important ca statutul firmei sa fie de constructii-montaj, nu constructii-comert. Apoi, conteaza ca aceasta firma sa detina tehnologii si echipamente moderne prin care poate executa lucrari de calitate. Acest lucru poate fi usor de verificat: trebuie doar sa vizitezi o lucrare finalizata realizata de firma respectiva sau un proiect aflat in derulare. Prin aceasta vizita, poti observa, de asemenea, atat calitatea, cat si eficienta oamenilor cu care lucreaza firma.

La incheierea contractului cu antreprenorul trebuie sa fii atent la urmatoarele aspecte:

• Termenele de executie sa fie mentionate clar
• Daca ai de ales intre costurile cu materiale si costurile fara materiale si nu te poti ocupa de gasirea celei mai bune oferte, iti recomandam sa alegi varianta „all inclusive” - cu tot cu materialele specificate in proiect
• In cazul in care ai timp sau cunostinte in domeniul comertului de materiale de constructii, poti incerca obtinerea unui cost mai mic si al unei modalitati de plata mai avantajoase
• Preturile unitare pentru fiecare lucrare in parte sa fie negociate inainte de incheierea contractului

Devizul lucrarii reprezinta totalul cheltuielilor care se vor face pentru ridicarea constructiei.

Structurate pe categorii, acestea sunt:
• Cheltuieli directe - materiale, manopera, utilaje, transport
• Cheltuieli indirecte - amortizari, energie electrica, apa, gaze, paza, telefon, asigurari impozite, la care se adauga diferiti coeficienti specifici antreprenorului

Acestea reprezinta cheltuieli de organizare de santier stabilite cu antreprenorul pe baza de cote sau devize negociate. Peste toate aceste cheltuieli, se adauga si 19% TVA.

Antreprenorul trebuie sa se ocupe de recrutarea echipelor de muncitori, supravegherea lucrarii, a utilajelor si a transportului, precum si de intocmirea necesarului de materiale si aprovizionare, gestiunea, paza contra incendiilor, protectia muncii, calitatea lucrarilor, respectarea termenelor, s.a.m.d.

Oricat de implicat ai fi in constructia casei tale, lasa profesionistii sa iti creeze casa visurilor.