Instacasa

Ce inseamna o locuinta eficienta energetic?

Ce inseamna o locuinta eficienta energetic?

Potrivit directivei 2010/31/EU a Parlamentului European, toate locuintele nou construite incepand cu anul 2020 pe teritoriul Uniunii Europene trebuie sa aiba un consum de energie aproape zero (nZEB). Modelul unei locuinte eficiente energetic a fost mereu o tema de interes pentru noi. Pornind de la inovatia de aproape 200 de ani, am privit locuinta viitorului ca pe o constructie care produce mai multa energie decat consuma, folosind energie din surse regenerabile la un pret final accesibil si apropiat de cel al altor constructii conventionale care ofera aceleasi functiuni si spatiu. Conceptul e4 inseamna eficienta energetica, economie, reducerea impactului asupra mediului, emotie si sanatate. Dupa finalizarea constructiei primei Case e4 din Romania si mutarea familiei in casa noua, toate aceste valori sunt monitorizate.

Conform cerintelor si prevederilor legislative in vigoare, o cladire de tip nZEB este definita si configurata energetic, luand in calcul urmatoarele elemente:

• configuratia arhitecturala a cladirii, implica respectarea principiilor Dezvoltarii Durabile (inclusiv un grad ridicat de performanta energetica a elementelor de constructie care sa duca la un necesar de energie cat mai mic);

• dotarea cladirii cu instalatii ce folosesc surse de energie regenerabila, amplasate fie pe cladire, fie pe terenul aflat in proprietatea cladirii.

Legea nr. 372/2005 privind eficienta energetica a cladirilor, cu modificarile si completarile ulterioare, este actul normativ national prin care s-au transpus prevederile Directivei 2010/31/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 mai 2010.

Aceasta lege cuprinde prevederi pentru promovarea eficientei energetice in cladiri, tinandu-se cont de conditiile climatice exterioare si de amplasament, de cerintele de confort interior, de nivelul optim, din punct de vedere al costurilor, al cerintelor minime de performanta energetica, precum si pentru ameliorarea aspectului urbanistic al localitatilor.

Cerintele minime pentru cladirile noi cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB) sunt stipulate in ordinul nr. 2641/2017, privind modificarea si completarea reglementarii tehnice „Metodologie de calcul al performantei energetice a cladirilor”, in cadrul anexei L din partea trei a reglementarii tehnice “Normativ privind calculul termotehnic al elementelor de constructie ale cladirilor”, indicativ C 107 – 2005.

Casa e4 din caramida de la Wienerberger (nZEB) reprezinta un pas important in constructia de locuinte din Romania prin promovarea principiilor de eficienta energetica in rezidential, al conceptului de cost total de constructie si intretinere adecvata pentru piata locala, importanta utilizarii unor materiale de constructii de calitate ce se completeaza reciproc si contribuie impreuna la mentinerea unui climat sanatos si placut in locuinta, indiferent de anotimp.

Comentarii (1)

AncaBejan

2018-11-22 07:51:20

Casa e4 din caramida de la Wienerberger (nZEB) e un proiect pe care noi tinerii il vom folosi pt case noi

Logheaza-te in cont pentru a putea adauga un comentariu.